Reklama
 
Blog | Jiří Kalát

Předsvatební podání ruky v Palestině

„Půjčím ti svoje sako, jestli chceš, abys vypadal trošku šik,“ směje se na mě Wajdi, Palestinec z města Nablus. Prohlédnu si sám sebe, trekové boty, vojenské kalhoty a tričko s hloupým nápisem. Jak mi sako pomůže vypadat společensky sice netuším, ale přesto si ho vezmu. Připravujeme se jít na „jaha“, což je místní předsvatební tradice. Při ní si muži z obou rodina, přátelé a známí potřesou rukou s nastávajícím ženichem a s nejbližšími mužskými členy jeho a nevěstiny rodiny. On je tímto oficiálně žádá o ruku své budoucí manželky.

„Po tomto obřadu už oba snoubenci mohou chodit společně po ulici, držet se za ruce a nebo líbat. Všichni vědí, že se budou brát a tak je to v pořádku,“ dovysvětluje mi Wajdi. Před pronajatým sálem se schází muži od nejmladších až po ty nejstarší v tradičním arabském oblečení. Pomalu postupuji řadou a podávám ruku ženichovy i ostatním mužům.  Usmívají se na mě. Přes nulové znalosti angličtiny na jejich straně a stejná omezenost mé arabštiny si přejeme hezký den.

Usadím se v křesle po boku mých přátel a naslouchám slovům otce nevěsty. Přestože slovům nerozumím, arabština má jistou melodičnost která se mi libí. V místnosti sedí asi tři stovky lidí. Na závěr slavnostní řeči přijde krátká modlitba. Po jejím skončení se rozproudí hovor a snoubenci jdou znovu blahopřát jeho nejbližší přátelé. Mezitím se roznáší arabská káva a sladkosti, které nemohou chybět na žádné palestinské oslavě.       

Všechno to trvalo asi dvacet minut, napadá mě při odchodu. Venku na malém nádvoří stojí několik mužů a pokuřují. „Kdyby jsi tady byl před rokem 2007, zažil by jsi spoustu střelby. Místní by oslavovali  a stříleli ze svých M16 nebo AK 47, ale to už teď nejde,“ dodává Wajdi při našem odchodu.  Škoda, o zážitek méně.

Reklama