Reklama
 
Blog | Jiří Kalát

Takže ANO? Rozhodně NE!

Před několika dny vyšel v Parlamentních listech „polorozhovůrek“ s redakci známým bývalým redaktorem Babišova týdeníku 5plus2. Já nejsem bezejmenným bývalým zaměstnancem, jmenuji se Jiří Kalát a pracuji (alespoň ve chvíli, kdy píšu tenhle text) jako vedoucí redaktor pro okresy Kolín a Kutná Hora a říkám to jasně: pokud chcete autoritativní vládu, volte ANO.

(Doporučuji text Drsná zpověď bývalého Babišova novináře. Mluví o podivných praktikách přečíst, vykresluje realitu vedení týdeníku 5plus2.)
 
Když se můj kolega před několika týdny zeptal, jak to bude s proplacením volebního víkendu, který se ještě protahuje pondělním svátkem, nadřízený se na něj jen se smutným obličejem podíval. Věděl totiž, že za to nedostaneme ani ten párek od zpívajících řezníků nebo kousek kuřete od Jardy. To, že občas pracujeme v sobotu a neděli problém není, když to ale dostaneme befelem, problémem se to stává. Komplikací přibývá a lidé v redakcích 5plus2 se mění na vystresované novináře, kteří nevědí, kam dříve skočit a neustále se ptají, jestli budou mít práci ještě zítra. Dovolená (pokud není náhrada za redaktora) neexistuje, nejsou peníze ani na zástup. „Napiš si svoje články na celý týden a pak možná dostaneš tři dny,“ tak nějak se to řeší.
Během normálního „týdne“ si redaktor své vydání nejdříve vymyslí, poté zalomí, sežene informace a pořídí fotografie, napíše texty, všechno to naláme do grafického systému, obstará kulturní servis i sport a všechno (plus něco navíc) to ještě hodí na web. Tohle je práce jednoho člověka na 40 hodin týdně?
PR Agrofertu a sdružení ANO plní naše stránky každý týden, nemluvím o inzerci, ale o zprávách z různých setkání či akcí firem napojených na ANO či Babiše nebo o komentářích „publicisty“ Martina Komárka. Nevím, kdo to dává nám redaktorům příkazem (tak vysoko jsem nikdy neviděl), jestli je to přímo Andrej Babiš (i když ten by se s charitními pracovníky asi jen těžko zahazoval), anebo jeho manažeři, mezi kterými je velice oblíbeným sportem anální horolezectví. Každopádně tak to je a situace se stále zhoršuje. 
Stát se dá řídit jako firma, kvalitně, dobře a efektivně, ale týdeník 5plus2 takto rozhodně nefunguje a s nynějším vedením i strategií ani nikdy nebude. I když třeba to není cíl. O tom, že nás po volbách zruší, se mluví otevřeně a krizi se čelí humorem. Například všichni víme, že z pražského sídla se nehneme, dokud se neodstěhuje nábytek a vybavení. Proč? No kdo by to pak přenosil na Anděla, manažeři s panem Babišem v čele asi ne a šetřit se musí.
Pracující v redakcích 5plus2 v mnohém připomínají nevolníky a třebaže se hodně z nich snaží, řada, i těch nejvytrvalejších, postupně odpadá.
 „Loajálním zaměstnancem pana Babiše“ mě nazval nedávno jeden diskutér na sociální síti. Vlastně měl pravdu, jen jsem mlčel a nic nedělal. Ve chvíli, kdy si novináři v němém strachu sednou na zadek kdykoliv, když jim bude hrozit vyhazov, se začnu o tuto zemi opravdu bát. Ta doba se však bohužel blíží, nebo to alespoň naznačují předvolební průzkumy. 
Andrej Babiš chtěl zavést dobré pracovní prostředí pro novináře, aby mohli odvádět kvalitní práci. To se mu v týdeníku 5plus2 rozhodně nepovedlo. Po volbách chce zavádět dobré prostředí pro život občanů České republiky. Jestli má v plánu použít stejný systém se stejnými typy manažerů, tak nás čekají špatné časy. Sice nevím, kam bude propouštět nepotřebné a neposlušné občany, ale i na to se v dávných dobách našlo řešení. Nějakým tím náhubkovým zákonem či příjemnou dovolenou v kamenolomu se dá vyřešit hodně.
Chcete-li tedy návrat k nevolnictví a tvrdému diktátu jedné osoby, volte ANO, protože jejich voličům to zřejmě stačí.

Reklama