Reklama
 
Blog | Jiří Kalát

Slib je mocnější než čin

Přišel, viděl a slíbil. Tato tři slova by mohla být heslem nových adeptů na Nobelovu cenu za mír. Z poslední volby totiž vyplývá, že samotný čin už není nutný. Stačí se zavázat o naplnění volebního programu a na „nobelovku“ to prostě stačí.

Barack Obama nemusel ani čekat do konce svého volebního období, prakticky ani do pořádného začátku, a už dostal jednu z nejprestižnějších světových cen. Co na tom, že žádnou válku nezastavil, nepodepsal mírovou dohodu, a ani dokonce nestáhl vojáky z Afghánistánu či Iráku. Naopak vrchní velení žádá dalších 40 000 mužů na zdárné dokončení misí. Jistě komise brala v potaz situace, ve kterých se obě země nacházejí. Tedy zmar, chaos, úmrtí civilistů, teroristické útoky atd. Americká armáda je neschopná danou situaci řešit a síly UN jí v tom moc nepomáhají.

Reklama

Je vidět, že komise se opravdu nepohybuje v politické realitě světa. Jak jinak by mohla dát na předvolební slova politika, zvláště když kandiduje na amerického prezidenta. Program zněl velice ušlechtile a krásně, bohužel už v době svého zveřejnění byl kritizován velkým množstvím politiků a expertů jako nesplnitelný. Barack Obama se přes to všechno prezidentem stal a „mírovou cenu“ dostal. 

Nejsem sice budoucím kandidátem do nějaké vysoké politické funkce, ale mohu kandidovat do našeho bytového družstva. S trochu dobrým programem na zachování práv na život krys v našem sklepě bych na příštím udělování Nobelových cen mohl být horkým kandidátem. Co na tom, že pár dní po získání ocenění zavolám deratizéra a těch otravných zvířátek se zbavím.