Reklama
 
Blog | Jiří Kalát

Pět obětí násilí opět vyhrotilo palestinsko-izraelské vztahy

Hromadné zatýkání, uzávěrky silnic, slovní přestřelky mezi izraelskými a palestinskými politiky přinesla páteční pětinásobná vražda na okupovaných územích. Po několik měsíců relativně klidné vody izraelsko-palestinského konfliktu rozvířily nejenom noční události z osady, ale také rozhodnutí, která učinil v jejich souvislosti izraelský premiér Benjamin Netanyahu, či politická prohlášení ministra vnitra Eli Yishai.

V noci z pátku na sobotu se znovu rozproudily vášně na Západním břehu Jordánu a v Izraeli. Osada Itamar, poblíž města Nábulus, byla svědkem brutální vraždy pěti členů rodiny Fogel. Těla otce, matky a svých tří sourozenců, z čehož nejmladšímu byly pouhé 4 měsíce,  nalezla jedna za tří přeživších útoku. Armádní činitelé uvádí, že se palestinský útočník vloupal do domu a nožem zvraždil své oběti, v době kdy spali.

Podle informací katarské stanice Al Džazíra se k útoku přihlásila Brigáda mučedníků od Al Aksá. Však díky jejich snaze přivlastnit se veškeré podobné agrese, není zcela jasné, jaké podíl mají na těchto vraždách. Ne všichni však věří, že za incidentem stojí Palestinci. „Není zde žádný přímí důkaz, o tom kdo útok provedl. Do této chvíle armáda neoznámila jméno útočníka. Mnoho lidí si myslí, že to nebyl útok teroristický, ale kriminální,“ tvrdí obyvatel Nábulusu Wajdi Kharraz. Za poslední dva dny IDF (Israel Defense Forces) provedla minimálně dvacet zatčení a v oblasti kolem osady Itamar probíhají tvrdé bezpečnostní akce.  

„Na hlavních silnicích se znovu objevily kontrolní stanoviště, armáda monitoruje a omezuje  pohyb místních obyvatel. Zatýkání a silná vojenská kampaň probíhá kolem nás,“ popisuje situaci Wajdi. Bohužel nejenom vojáci jsou aktivní. „Osadníci jsou v okolí silnic a házejí kameny na projíždějící auta,“ dodává Khartaz. Nezvyklou aktivitu popisuje také obyvatel vesnice Susya, ta se nachází jižně od města Hebron, Ibrahim Nawajha, „Pohyb izraelské armády a osadníků nás donutil postavit hlídky k ochraně našich rodin.“ Problematické soužití obou komunit je dlouhodobého charakteru.

Izraelský deník Haaretz uveřejnil v neděli ráno usnesení ministerské komise pro osadnické záležitosti,  za podpory Benjamina Netanyahu a Ehuda Baraka, o povolení výstavby nových 500 domů na okupovaných území. Stejné noviny pak také informovaly o prohlášení Eli Yishai, který žádal 1000 nových obytných jednotek za každého mrtvého. Však právě postupující stavba a rozšiřování nelegálních (podle mezinárodního, nikoliv izraelského práva) osad, byla jedním z hlavních důvodů ukončení mírových rozhovorů a Izrael si tím vysloužil silnou kritiku ze strany OSN a Spojených států amerických.

Osada Itamar byla založena v roce 1984 a v nynější době zde žije 160 převážně ortodoxních židů. Její obyvatelé tak patřím k tzv. ideologickým osadníkům, kteří tvoří asi třetinu z celkového přibližného počtu 400 000. Pro místní to není první podobný útok. V roce 2002 palestinský ozbrojenec vtrhl do jednoho z domů a zastřelit matku a její tři děti. V následné přestřelce byl zabit jeden z obránců společně s útočníkem. Však ani židovská komunita není bez viny na eskalaci konfliktu.  Gilad Zar, pocházející z této vesnice, byl odviněn a odsouzen za spolupráci při atentátu, který zranil starostu města Nabulus Baassam Shakaa. 

Napětí neustále vzrůstá. Na sociální síti facebook vznikají stránky vyzívající k podpoře palestinské nezávislosti. Přes třicet sedm tisíc lidí se již připojilo k výzvě o ukončení rozdělení palestinského území a vyzívají k protestním akcím na 15. března po celém okupovaném území. „Doufám, že nebude třetí intifáda, ale nynější situace nás k tomu bohužel vede. Jestli se tak však stane, nezbývá nic než naděje, že se obejde bez násilí,“ říká se smutkem Wajdi Kharraz.  

Reklama