Reklama
 
Blog | Jiří Kalát

Padesát raket během jediného dne zasáhlo Izrael

IZRAEL/PALESTINA – Neobvykle silná aktivita, izraelských jednotek a Hamásu na hranici s Gazou, si vyžádala desítky obětí. Mezi nimi je i několik civilistů a dětí. V neděli různé teroristické skupiny vypálily ze svých základem v uzavřeném pásmu padesát raket qassam, které zamířily do Izraele. Zde však nezpůsobily vážné materiální škody či ztráty na životech. IDF opověděla nálety izraelského letectva a střelbou z tanků. Vojenské akce, byť jsou zaměřeny na palestinské útočníky, mnohdy v přeplněné Gaze znamenají i civilní ztráty na životech.

Neřízené a ničím nenaváděné rakety vystřelované z okupovaných území se staly velice oblíbeným způsobem odporu tamních bojovníků za svobodu. Není těžké je vyrobit a odpálit. Jejich jednoduchost sebou bohužel nese i největší slabinu. Nepřesnost. Qassami jsou odpalovány z primitivních ramp a nebo jen z okopů v zemi. Není tedy možné určit jejich přesný cíl a proto převážná většina z nich skončí neškodně v Negevské poušti. Těch několik které dolétnou a zasáhnou izraelské území, jsou však mnohdy smrtelné.

Podle počtu zabitých či zraněných nepřátel, ať již vojáků či civilistů, ve všech statistikách vede IDF (Israel Defensive Forces). Jsou lépe vyzbrojeni a vycvičeni. To jim jejich statistiky „vylepšuje“ a zároveň zkresluje celkový pohled na prvotní motivy aktérů konfliktu. Podle twitterové aplikace Qassam Count i v předešlých týdnech aktivita teroristů příliš nepolevovala. Skoro každý den byla vyslána střela směrem k Izraeli. Většinou se neškodně zřítí do pouště nebo vybuchnou na otevřených a opuštěných prostranství. Málokdy někoho zraní či zabijí, proto se o tyto případy média, zvláště ta západní, příliš nezajímají. Není dobré zapomínat, že nízké počty úmrtí jsou způsobeny nepřesností nikoliv úmyslem. Hlavním cílem je zabít kohokoliv kdo bude nablízku. IDF se však ve většině případů snaží zasáhnou vojenské cíle. Nikdo není dokonalý a ve válce to platí několikanásobně, proto dochází k pochybení a smrti civilistů. Oni však nejsou primárním cílem.       

Výbuch a šrapnely, rozmetané tlakovou vlnou, si nevybírají. Zabíjejí a zraňují vojáky, stejně tak civilisty, dospělé i děti.  Jejich používáním Hamás a jiné organizace docílily velkého množství zabitých nevinných obětí. Ve městech jako je Sederot a nebo Ashelon nejsou však samotné rakety tím nejhorším. Strach či pocit neustálého ohrožení, podtrhovaný protiraketovými kryty poblíž veřejných prostranství, jsou opravdovou hrozbou pro místní obyvatele. Psychický teror je tou nejsilnější zbraní. Není možné určit kam dopadne další bomba, žádné cíle nejsou upřednostňovány.  Úkolem těchto útoků je zabít co nejvíce lidí a přinést mezi ně paniku.       
  

Během středečního dne byly vypáleny dvě rakety Grad-Kaťuša na město Beer Šeba, útok si vyžádal jedno zranění a další oběti byli postiženy silným šokem. Několik raket qassam zasáhlo oblasti Negevské pouště. Silný výbuch otřásl také Jeruzalémem. Bomba nastražená v batohu explodovala poblíž hlavního autobusového nádraží. Zabila jednu postarší ženu a dalších třicet lidí zranila. Silná vlna násilí se v Izraeli zvedla před několika dny. Jejími prvními oběťmi byli členové rodiny Fogel z osady Itamar na Západním břehu Jordánu.   

Raketa Qassam je typ lehkého dělostřeleckého granátu, vyráběná v Gaze. Byla vyvinuta a je používána Brigádami Qassam, jenž jsou ozbrojeným křídlem Hamásu. Od nich tuto technologii převzaly i jiné teroristické skupiny. Tři základní typy používané mezi lety 2000 až 2011 se liší hmotností, délkou a především doletem. Ten se pohybuje mezi třemi až deseti kilometry. Díky jednoduchosti rakety není možné navádět ji na cíl a proto i přesnost je žalostná. Většinou skončí v poušti a nezpůsobí tak žádnou škodu. Bohužel v některých případech jsou zraněni či zabyti zemědělci, či chodci v ulicích. Jméno Qassam začala používat izraelské a po nich i světová média, jako označení všech raket vypálených proti Izraeli.  

Reklama

Qassam Count online zde.