Reklama
 
Blog | Jiří Kalát

Iniciativa občanů Ústí nad Labem nepochopena antifašisty

Kolem deváté hodiny večer se Ústím nad Labem pohyboval smuteční průvod neonacistů. Oficiálním důvodem akce bylo uctění památky obětí amerického bombardování z dubna roku 1945. Pietní pochod se konal v sobotu 18. dubna a měl přibližně 2000 aktivních účastníků (1400 policistů, 500 neonacistů a 150 anarchistů) a nespočet novinářů. Pochod se nesl městem za zvuku bubnů a chřestění zbroje těžkooděnců. Průvod lemovaly po obou stranách kordonu fotografie ústeckých občanů, kteří se k neonacistům „obrátili zády“. Již to vypadalo, že se neuskuteční žádné problémy, však anarchisté o sobě přece jen dali vědět a narušili poklidný průběh akce, čímž nerespektovali výzvu primátora města Jana Kubaty.  

Město Ústí nad Labem použilo nový přístup. Osobně bych ho nazval „rozumem proti hrubé síle“. Bylo vytvořeno přes pět set fotografií sympatizantů občanské iniciativy „V ÚSTÍ NEONACISTY NECHCEME“, ty v den pochodu lemovaly město. Takto obyvatelé jasně vyjádřili svůj názor a postoj k neonacistům. Sobotní večer trávili mimo město a nebo v teple domova. Nechtěli dát neonacistům jedinou příležitost k provokaci. Právo a pořádek dostala na starosti policie.

Stovky policistů neprodyšně zablokovaly místa průvodu a setkání neonacistů. Kontrolovaly se občanské průkazy, zabavovaly zbraně a jiné nebezpečné předměty. Těžkooděnci řinčeli novodobým brněním, aby dali najevo, že jsou schopni a ochotni zasáhnout, pokud bude potřeba.  

Na Lidickém náměstí zaznívaly první proslovy v češtině a němčině. Ne všichni místní neonacisté němčině rozuměli, ale o to víc na konci cizojazyčných projevů tleskali. Na provizorním pódiu se vystřídalo několik řečníků, převážně hanobících USA a spojence za útok na Ústí nad Labem. Posluchači přihlíželi, souhlasili a tleskali. „Během akce je zakázáno kouřit, pít a provolávat hesla. Považujeme to za nedůstojné obětí,“ pronesl po skončení všech řečníků organizátor akce Adam Berčík. Neonacisté se vydali za svitu svící na pochod ulicí Wintstona Churchila, kudy je doprovázeli těžkooděnci, a ze vzduchu monitorovala helikoptéra.

Reklama

Nic se nedělo. Účastníci pochodu dodržovali pravidla určená Berčíkem a pomalu za zvuku bubnů postupovali městem dál. První náznaky nepokojů byly slyšet na dálku. Průvod se blížil ke kruhovému objezdu u Hotelu Vladimír. Antifašistů se zde shromáždilo několik desítek a skandovali svoje obvyklá hesla. Policie jejich první nátlak zastavila a zahnala je dále od místa možných střetů. Neonacisté prošli okolo pod dozorem police a pokračovali Londýnskou ulicí. Mnoho z nich se usmívalo a měli proč.

Antifašisté tímto aktem naprosto zničili záměr ústeckých občanů. Fotografie z bojů a zatýkání se objevily v denících a na mnoha internetových serverech. Jediní zatčení byli toho večera však příznivci levice. Jejich protest nebyl nehlášen a tedy ani povolen. Právě oni se tak stali narušiteli pořádku, provokatéry a těmi „špatnými“ sobotního večera v Ústí nad Labem. Tak se z akce, která by bez levicové provokace nejspíš prošla médii skoro bez povšimnutí, stal trhák pondělních snídaní mnoha občanů České republiky.

Obyvatelé Ústí nad Labem by si tedy pro příště k iniciativě „V ÚSTÍ NEONACISTY NECHCEME“ měli přidat slogan „A ANTIFAŠISTY TAKÉ NE“.