Reklama
 
Blog | Jiří Kalát

Andrew Gowers a Tony Walker: ARAFAT

Andrew Gowers a Tony Walker vytvořili uchvacující publikaci, zachycující nejenom život tohoto palestinského politika, ale především události formující vznik PLO (Palestine liberation organization) a posléze i vlastního palestinského státu. Od prvních osamocených kroků až po mírový proces v roce 1993, provádí čtenáře komplikovaným světem Blízkého východu a světové politiky konce 20. století. 

Oba autoři patří mezi uznávané žurnalisty s bohatými zkušenostmi z Blízkého východu. Pro svoji knihu vyzpovídali desítky lidí, kteří měli k událostem minulých 40 let co říci. Jejich plejáda je velice pestrá a obsahuje jak Arafatovi blízké spolupracovníky, tak i jeho zaryté odpůrce a kritiky. Autoři se nebojí kritiky, ale málo kdy používají svoje vlastní slova. Raději nechají promluvit některého z účastníků někdejších událostí. Kniha je vynikajícím spojením historických faktů a pořízených rozhovorů, bez zbytečného zasahování a vkládání myšlenek samotných spisovatelů. Arafat je na chvíli hrdinou, statečným guerilovým válečníkem, ale i teroristou, špatným politikem, který mnohdy svým nezodpovědným jednáním a nebo špatným úsudkem, přivede svoji organizace skoro až k pádu.

Dvě věci na které je dobré upozornit. Gowers a Walker počítají s hlubšími znalostmi problematiky od svých čtenářů a proto se někdo, kdo se o podobnou tématiku dříve nezajímal, může po několik stránkách ztratit ve jménech či výrazech. Podrobnost je sice její velkou předností, ale pro nezasvěcené čtenáře se tím stává velice snadno nudnou a nezáživnou.               

Práce, jenž má přes pět set stránek, je pro mě základní literaturou k studiu PLO a Arafatovi politické kariéry. Objektivita s kterou je napsaná, dokáže přinést zdraví pohled na historii jedné organizace a člověka. Rozbití mnoha mýtů je jedním z jejích základních poslání a i když to možná nebyl hlavní cíl autorů, k tomuto účelu je jako stvořená. Problémy, nedorozumění, podvody, války a ozbrojené konflikty mezi samotnými Palestinci, jsou pro mnohé neznámé. Stále považujeme Araby za jednotnou masu lidí, která jedná společně a snaží se pomáhat jeden druhému. Jeden z mýtů, který byl dokonale rozmetán, zvláště během popisů Černého září v Jordánsku anebo občanské války v Libanonu. Získat podporu ostatních arabských států nebylo vždy jednoduché a v případě OSN či USA skoro nemožné. Mnoho arafatových kroků se v prvotním světle zdálo nesmyslených a nebo unáhlených. Autoři se snaží uvést vše do kontextu, jak časového tak i politického. 

Reklama