Reklama
 
Blog | Jiří Kalát

Cikán, Rom, Nepřizpůsobivý ……. a co bude dál?

Před několika lety jsem se účastnil diskuze v jedné redakci lokálního Deníku o používání slova Rom a jeho různých verzí v tisku. Už tenkrát to byla celkem zamotaná a bouřlivá debata, ale to co nyní přichází, se tomu ani zdaleka nevyrovná. Já osobně bych všem říkal Češi, ale to by mi nějaký aktivista, jistě omlátil o hlavu.

Na použití slova Cikán ve článku pro „seriózním“ periodikum mohu rovnou zapomenout a pokud už by náhodou prošlo přísnou cenzurou editorovou, právníci a aktivisté některého z mnoha pro-rómských sdružení, by mi to dali časem jistě „sežrat“. Obvinění z rasismus, popírání holocaustu, nepouštění starých babiček přes přechod a mnoho dalších těžkých zločinů, by se mi sesypalo na hlavu a já bych se stal národním nepřítelem číslo jedna, pokoušejícím se o genocidu této české bezproblémové menšiny.

Označení Rom či romský se psát ještě smí, sice pouze v případech, kdy se jedná kulturní festival či muzikantskou skupinu, ale přeci. Pokud je použito v kontextu jiném, téměř okamžitě se ozvou aktivisté (třeba Jan Čulík šéfredaktor Britských listů), kteří by dané periodikum nejraději roztrhali a autora poslali na nucené práce do uranových dolů.

V poslední době se začalo používat slovo „nepřizpůsobivý.“ Jenže i to se nyní přestalo líbit. Anna Šabatová z Českého helsinského výboru a novinář Petr Uhl si něj již stěžovali v Radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Zatím neuspěli, ale na jak dlouho?

V romštině prý slovo Rom, znamená člověk. Hm, jenže já Rom nejsem a tak proč bych měl mluvit romsky. Slovo Cikán je sice české, ale má pejorativní význam a proto ho také nemusím používat. Nejraději bych této menšině říkal Češi, stejně jako říkám lidem kolem sebe. Je mi jedno, jestli mají kořeny v Rusku, Ukrajině, Ugandě, Vietnamu, Koreji či jinde, mají české občanství a jsou to prostě Češi. Jenže pokud bych tak říkat začal Romům, vrhli by se na mě zástupci mnoha neziskovek a občanských sdružení, protože by se mohlo stát, že když už jim říkáme Češi, mohli bychom od nich chtít stejnou zodpovědnost jako od zbytku společnosti. Tedy například platit daně, posílat děti do škol, starat se o svěřený majetek, úklid a další obyčejné věci, které v nynější době nemusejí dělat pouze proto, že jsou Cikáni, Romové či Nepřizpůsobivý.

Nevím, jaké další slovo si paní Šabatová a pan Uhl vymyslí, ale pokud bude zastupovat minoritu lidí, žijící na okraji na úkor většinové společnosti, s vysokou kriminalitou a dalšími sociokulturními problémy, negativní nádech získá, než bys řekl švec. Díky slovu „nepřizpůsobivý“ byly z problémové skupiny vyřazeny desetitisíce Romů, jenž se začlenily do české společnosti, žijí zde bez konfliktů a v klidu. Naopak do kategorie bylo možné přijmout tisíce „bílých“ Čechů, kteří vydírají stát, žijí ze sociálních dávek a nerespektují zákony ČR.

Tedy dámy a páni aktivisté, hoďte „do placu“ další slovo, už se těším, co by to mohlo být. Co takhle ANDĚLÉ? Tomu vytvořit negativní nádech, dá hodně práce.         

Reklama